Kuchnia lokalna uformowała się na powierzchni wieków pod wpływem przeróżnych narodowości. W efekcie powstała kompozycja, jaka zachwyca smakiem, wonnością, jest rozgrzewająca i sycąca. Jakie dania kuchni polskiej wyróżniają nas na tle innych krajów?
Co wpłynęło na formę kuchni polskiej?
Polska przez wieki stanowiła prawdziwą mieszankę kulturową. Obecne były w niej w następstwie tego różne obyczaje, kompozycje i smaki. Krajowa kuchnia obejmuje w związku z tym elementy tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet teutońskiej. Co istotne, niemal każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego zjemy w dawnej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wówczas, gdy pojawimy się na Śląsku. Wskazać można również te dania, jakie sztampowe są dla całej kuchni lokalnej.
Bez czego Polacy nie wyobrażają sobie własnej diety?
Istotę stanowi bezsprzecznie chleb. Wielu z nas nie potrafi z niego zrezygnować. W polskiej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, kiszona kapusta oraz ogórki, kartofle, kasze, rozmaite gatunki mięs.
Jakie są tradycyjne polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych narodowości jest w szczególe to, iż najistotniejszym oraz w największym stopniu sycącym pokarmem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie powinien składać się z dwóch dań: zupy i drugiego dania. Potrawy, jakie zjeść wolno w Polsce to oczywiście:
• pierogi z rozmaitymi farszami;
• bigos;
• gołąbki;
• kotlet schabowy;
• fasolka po bretońsku.
Kochamy pyzy, kopytka oraz knedle, jakich bazą są oczywiście ziemniaki. Z przyjemnością przyrządzamy z nich również placki ziemniaczane.
Kuchnia polska ma w samej rzeczy dużo do zaproponowania. Cenią ją nie jedynie Polacy. Również przybywający do nas turyści zaznaczają, że jest wyborna oraz sycąca.