mała czarna czyli espresso

Kawa – skąd jest i kiedy zaczęto ją popijać?
Historia kawy zaczyna się zapewne w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali i stosowali owoce kawowca. Niemniej jednak w owym czasie nie jedzono jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy dzisiaj, czyli pijąc i delektując się jej wonnością. Tamtejsi ludzie gotowali owoce kawowca oraz wzburzali je z solą oraz masłem, a samych owoców nie uprawiano specjalnie w konkretnych celach, tylko zbierano z jej oczywistego punktu powstawania. Sporo stuleci później, najprawdopodobniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie pozostała opracowana pierwsza metoda umożliwiająca przygotowanie nasion w taki sposób, by wolno było uzyskać z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie rozpoczęła rozpowszechniać się w świecie, a w następstwie tego jej ziarna wędrowały pomału zaczynając od Bliskiego Wschodu, w następnej kolejności dostając się do Europy, a również Ameryki. Kawa stawała się w takim razie raz za razem bardziej należytym trunkiem, osiągając coraz bardziej na popularności oraz przechodząc rozmaite modyfikacje, aby uzyskać przeróżne postacie oraz smaki, jakie znamy dzisiaj. Dzisiaj większość spożywanych artykułów jest dla nas niezwykle łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie wymaga kolosalnego trudu. kawa instant czyli rozpuszczalna Kiedy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to niesłychanie śladowe przypadki. Toteż również tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, potrzebuje nadzwyczajnej troski podczas procesu jej uprawiania, a również porządnego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film